top of page

Onderhoudswerkzaamheden Weidumerdyk - Dekemawei

Het asfalt van de Dekemawei – Weidumerdyk is aan onderhoud toe. Na onderzoek blijkt dat er meer moet gebeuren dan alleen maar de bovenste laag asfalt vervangen. In deze brief leest u hier meer over.


Om het wegdek weer voor jaren in orde te maken wordt de dikke laag asfalt gefreesd en daarna opnieuw aangebracht. Die nieuwe laag asfalt wordt vermengd met cement en een kleefstof. Daarna komt er nog een dunnere laag asfalt overheen.


Ook het fietspad is ook onderzocht. Op een paar zwakke plekken na, verkeert deze nog in een redelijke staat. Daarom worden de zwakke plekken versterkt en krijgt het fietspad een nieuwe laag asfalt.


Er zijn veel klachten binnengekomen over de gaten en hobbels in het wegdek bij de brug. In het verleden zijn de gaten steeds opgevuld met asfalt. Die vulling wordt steeds zwaarder, waardoor het blijft zakken. We gaan het daarom nu anders aanpakken. Onder de weg komen betonplaten, die aan de brug worden bevestigd (stootplaten). Deze platen vangen verzakkingen op. Zo ontstaan er geen nieuwe gaten.


We brengen eind dit jaar de stootplaten aan bij de brug. Op 20 november plaatsen wij vooraankondigingsborden dat de weg in week 49 en 50 voor doorgaand verkeer gestremd is. In week 49 breken we het asfalt op en brengen we de stootplaten aan. In week 50 wordt er nieuw asfalt gelegd. De weg is tot en met 15 december 2023 gesloten voor doorgaand verkeer. We houden in deze planning rekening met mogelijk slecht weer waardoor we niet kunnen werken. Afhankelijk van het weer wordt in maart 2024 begonnen met het onderhoud aan de weg zelf. Als de weg klaar is pakken wij het fietspad aan.


Fietsers en voetgangers kunnen tijdens het werk gewoon over de weg. Bij het werk aan de brug in week 49 en 50 is alleen doorgaand auto/vrachtverkeer niet mogelijk. Bij het werk aan de weg is deze afgesloten voor doorgaand verkeer. Bestemmingsverkeer kan gewoon bij de bedrijven en woningen komen. Alleen op de dagen dat we het asfalt frezen en de dagen dat we het asfalt aanbrengen is dat lastiger. Dit werk duurt maar kort. De aannemer neemt contact op met de bedrijven die gelegen zijn langs de weg om de planning goed af te stemmen. Er zijn weilanden langs de weg van eigenaren die niet aan deze weg wonen. Ook stemmen wij het werk graag af met de eigenaar of de gebruiker van het land.


Gemeente Leeuwarden


Comments


bottom of page